Sunday, April 6, 2014

Kuulumisiani kirjoittajana, arvioitsijana ja lukijana

Edellisen blogikirjoitukseni jälkeen on ehtinyt tapahtua vaikka mitä, joten päätin katkaista hiljaisuuden kirjoituksella, jossa kerron teille lukijoille viimeaikojen kuulumisia kirjoittajana, lukijana ja arvioitsijana.

Kun viimeksi päivitin blogiani, oli Zombievyöhyke juuri ilmestynyt elokuvana. Samoihin aikoihin blogini kävijämäärä meni yli kolmen tuhannen käynnin, vaikka vain hieman aiemmin oli 2000 mennyt hlön raja rikki. Aika pian kävijälukema kipusi yli neljän tuhannen ja kovasti siltä näyttää, että pian kiivetään viiden tuhannen käynnin rajapyykin yli. Blogihan on perustettu vasta 22.12.2013, kirjoitan tässä marginaalitaiteilijana marginaalikirjojeni kirjoittamisesta ja itseänikin marginaalisemmasta kirjallisuudesta, joten olisi luullut että tällaisiin kävijälukuihin olisi päästy paljon hitaammalla tahdilla. Sanoisin tätä vallan hyväksi suoritukseksi ja trafiikki blogissani tuntuu vain yltyvän, vaikka edellisestä päivityksestä on jo aikaa tovi jos toinenkin.

Maskottimuusani mukana matkassa ;-)
Samoihin aikoihin edellisen blogitekstini julkaisemisen kanssa, sain Zombievyöhykkeen kirjoittajalta Jukka Niemiseltä arviokappaleena uusimman kauhukirjansa Jättihämähäkit, kera omistuskirjoituksen. Samalla matkalla kun luin Jättihämähäkkejä, luin Helsingistä Tukholmaan suuntautuneella reissulla tulostenivaskana Havaintoja elämästä - Kaikki sanat mitä en saanut sanotuksi kirjani käsikirjoitusta. Samaisella Tukholman reissulla matkalukemisenani oli myöskin Immu Suomisen Myrkyllistä jätettä, joka osoittautui loistavaksi matkaluettavaksi ja nimenomaan Ruotsinlaivareissulle. Ja jottei aika olisi vahingossakaan käynyt pitkäksi, pelasin Gameboy Colourilla Snow White & the Seven Dwarfs -peliä, josta kirjoitan erääseen nes-retroteemaiseen nettimediaan arvion.

Hienointa noihin aikoihin oli se, että myrskystä huolimatta en pahoinvoinut koko reissulla ja että aloin vihdoin pitkällisen parisen kuukautta kestäneen flunssan jäljiltä ja antibiottikuurin vedelleenä vihdoin parantua. Paranemisen sijoittuminen noihin aikoihin oli erittäin hyvä ja kaivattu asia, sillä maaliskuulle oli kasaantunut antologiakutsujen suma. Mahtavaa oli myös se, että reissulta tultuani sain oikoluettua Havaintoja elämästä kirjani tulostenipun loppuun. Enää tarvitsee muokata koneella oleva tiedosto paperille tekemieni merkintöjen mukaan, kirjoittaa pari pientä kohtausta lisää rytmittämään tarinaa paremmin ja editoida kirja loppuun. Uskon saavani homman valmiiksi vapun tienoilla.

Havaintoja elämästä jne -käsikirjoitukseni paperinivaskana selätettynä kevään auringonpaisteessa -JESH!

Tukholman reissussa oli myös se hyvä puoli, että tuli rentouduttua, otettua etäisyyttä asioihin ja koin taas kerran inspiraation hetkiä Tukholmassa. Hieno reissu kaikin puolin!

Ja niistä edellämainituista antologiakutsuista ja dedissumasta tarkemmin. Olin sen verran kahjo, että olin jo talvella päättänyt osallistua maaliskuussa sekä Bookhousen antologioihin että Nova-kilpailuun. Helmikuun loppuun mennessä olin ehtinyt jo osallistua sekä Bookhousen runoantologiakutsuun että URS ry:n ja Kuoriaiskirjojen Rillumapunk-antologiakutsuun. Bookhousen antologiakutsut olin huomannut alkuvuodesta, joten minulla oli aikaa kirjoittaa niihin ja runojen kokoaminen deadlineen mennessä oli aika vaivaton proggis kipeänäkin. Rillumapunk-antologiakutsun taasen huomasin vasta tiistai-iltana kun samalla viikolla oli deadline jo perjantaina. Aloin kirjoittamaan keskiviikkoiltana ja lähetin novellini perjantain puolella aamuyöstä, muistaakseni yhden aikoihin. Eli sain käytännössä parissa vuorokaudesssa ähkäistyä novellin ideasta suht. koht. valmiiksi.

Myöhemmin sain viestin antologian toimittajalta Shimo Suntilalta, joka ilmoitti ettei novelli päässyt antologiaan. Tämä ei yllättänyt ollenkaan, sillä tiesin että olisin voinut tehdä paremmalla ajalla novellista paljon paremman. Se taasen oli yllättävää, että lyhyessä viestissä en saanut vain "sinua ei valittu antologiaan"-ketjukirjettä, vaan sain myös kommentointia tekstistäni. Oli kiva saada palautetta missä oltiin nähty häthätää kyhäämässäni rykäisyssä positiivisiakin puolia. Palaute vahvisti näkemystäni novellin hyvistä ja huonoista puolista, ja hyvä niin.

Kun kirjoitin urakalla novelleja Bookhousen antologiakutsuihin, työstin samaan aikaan Novaan tekstiä minkä sain vihkoon kirjoitettua kevään mittaan valmiiksi. Nova-kisaan osallistuin tekstillä, johon sain rakkaaltani tärkeää oikoluku- ja editointiapua. Lopputulokseen olin tyytyväinen. Suurin ongelma oli halutussa tekstin asettelussa, sillä OpenOfficen Writer ei kommunikoinut kovinkaan hääppöisesti Word-pohjan kanssa yms, mutta ainakin kilpailun sihteerin mukaan teksti avautui oikeanlaisena. Erittäin hyvä, sillä tekstiä työstin paljon ja olisi ollut kurjaa, jos homma karahtaisi vääränlaiseen muotoiluun.

Kirjoittamisaika oli rajallinen Bookhousen useampaan novelliantologiakutsuun, olin kipeänä pitkälle maaliskuuta, deadline oli loppukuusta ja lisäksi työstin novellia Novaan, joten päätin editoida Rillumapunk-antologiaan lähettämäni tekstin paremmaksi ja lähettää sen Bookhouselle. Bookhousen kolmeen novelliantologiakutsuun lähetin neljä tekstiä, ja osallistuin Rillumapunk-antologiaan lähettämästä tekstistä muokkaamallani novellilla peräti kahteen eri Bookhousen antologiakutsuun.

Tampereella kevättalven kauneutta

Olin tyytyväinen, kun sain noudatettua noinkin monen antologiakutsun deadlinea muun elämän ohella. Jos noitten antologiakutsujen kautta ei ilmesty yhtäkään novelliani, en harmittele, sillä tämä kokemus itsessään oli mahtava. Todistin itselleni kykeneväni kirjoittamaan hyvin nopeasti fiktiivistä materiaalia, osaavani työstää hyvin erilaisia tekstejä simultaanisti ja selviytyväni dedissumasta. Lisäksi tiedän, että saan nuo kaikki novellit ulos ihmisten ilmoille jossain vaiheessa jotain kautta, jos niin haluan.

Tässä yhteydessä ihan pakko mainita kaksi asiaa. Ensiksikin, eräs bändi tekee comebackin vuonna 2015 ja kirjoitan yhtyeestä leikkimielisen historiikin missä kerron sekä bändin todellisesta historiasta että heidän vaihtoehtoisesta kosmisesta galaktisesta sci-fi-vaelluksestaan pitkin eri planeettoja pelastamassa maailmoja musiikillaan. Kirja julkaistaan viimeistään syksyllä 2015, jolloin yhtye starttaa comeback-kiertueensa. Toisekseen, meikäläinen juhlistaa syksyllä (alustavasti 03.09.2014) ilmestyvää kirjaani, minkä kansien sisässä minulta ilmestyy sekä novelleja että runoja. Kirja on kolmas henkilökohtainen kirjallinen teokseni, sillä aiemmin minulta on ilmestynyt kaksi omaa runokirjaa, joitten lisäksi olen ollut monissa lehdissä ja yhdessä antologiassakin teksteilläni. Lisäksi tietenkin kaikki äänitteeni kansilipareineen ja lyyrikkoineni. Tämän vuoden aikana Kulttuuriyhdistys Hurmossydän ainakin suunnitelmiensa mukaan julkimoi kaksikin antologiaa, missä kummassakin minulla on novelleja, runoja ja kuvia. Eli kehtaan väittää, ettei minulla kirjoittajana ainakaan erityisen huonosti juuri nyt mene ;-)

Huhtikuun aikana työstän Havaintoja elämästä jne. kirjan loppuun, aloitan Hurmepukin siirtämisen vihkoista koneelle ja viimeistelen kirjan loppukevään ja kesän aikana loppuun. Sen jälkeen keskitynkin kirjoittamaan Andie Doomshroomista elämäkertaa, itsestäni elämäkertaa ja viemään eteenpäin Milla - tätä kaikkea ette tienneetkään minusta kirjan kirjoitusprosessia. Tämän kaiken ohella kirjoitan arviotekstejä kirjoista ja peleistä, kirjoitan em. bändihistoriikkia ja aion lisäksi osallistua Taika-kirjoituskilpailuunkin. Syksyllä on Otavan nuortenkirja-kutsu, johon ehkä osallistun lähettämällä korjattavana olevan koneen kovalevyltä puolivalmiin nuortenkirjan. Tietenkin viimeistelen kirjan ennen lähettämistä ;-)

Ei ole siis kovin hiljaista meikällä siis kirjoittajana, ja mikäpä siinä, kun tykkään kirjoittaa ja lukea. Lisäksi olen henkilö, jolle on luontevaa työstää sen seitsemää projektia samaan aikaan ja onnistua edistämään ihan oikeasti useampaakin limittäin ja lomittain. Tyylinsä kullakin ja tämä toimii minulle.

Tukholmassa taiteilija töröttämässä patsaana taiteellisesti
Antologiakutsuista sen verran, että Rillumapunk-antologia pysyi aikatauluissaan (kiitoksia nopeasta ilmoituksesta eli perustellusta hylkäyskirjeestä, joka sisälsi hyvää palautetta), Nova rullaa omalla radallaan omaa suunniteltua tahtiaan (saivat muuten ihan kauhiasti osallistumisia, edellisvuosia enemmän!), mutta Bookhousen yksikään antologia ei toteutunut alkuperäisillä antologiakutsu-deadlineilla. Runoantologiasta jo aiemmin sain viestiä, että se ei toteutunut vähäisen osallistumisen vuoksi, mutta palaavat asiaan jos ihmiset lähettävät tarpeeksi runoja. Ja kaikki novelliantologiat kokivat sen kohtalon, että koska eivät olleet saaneet tarpeeksi materiaalia, on antologioitten deadlinea siirretty huhtikuun loppuun. Kirjoittakaa siis tekstiä ja osallistukaa Bookhousen antologiakutsuihin. Minä ajattelin käydä tekstini uudelleen läpi ja hyödynnän siirrettyä deadlinea siten että lähetän heille parannellut versiot kuun loppuun mennessä, jos niin koen tarpeelliseksi.

Luettavana minulla on ollut kaikenlaista ja seuraavassa postauksessa aion kertoa teille rakkaille lukijoille huomioita esim. P. A. Mannisen uusimmasta sarjakuva-albumista (Olen kuvakone, julk. Lempokustannus), em. Immu Suomisen ja Jukka Niemisen kirjoista, Teemu Helteen Onnen maasta ja paristakin Turbatorin julkaisemasta Juri Nummelinin toimittamasta kirjasta.

Kevään ja kesään mittaan blogiteksteissäni pika-arvioimaan tulevista kirjoista julkaisen blogissani (ja tod. näk. muuallakin) seikkaperäisempiäkin arvioita. Lisäksi tulossa blogissani (ja muuallakin) on kirjailijahaastatteluita mm. Jukka Niemisestä, Immu Suomisesta ja Susanna Taivalsalmesta. Tulen julkaisemaan blogissani juttua myös keväällä olleista Elävän kirjallisuuden festivaalista ja Tampere kuplii -sarjakuvafestivaalista. Kenties sanailen myös hieman Satu Lepistön uusimman runokirjan julkaisutilaisuudestakin. Kaikki on mahdollista ;-) Kannattaa pysyä blogini matkassa, sillä kaikenlaista kivaa tänne tulee tupsahtelemaan ihastukseksenne ja vihastukseksenne.

Kaunista kevättä toivoen ja toivottaen,
Krisse Chrissie Heart Sydän,
lukihäiriöinen kirjailija, journalisti, muusikko, taiteilija ja muuten vaan omituisten otusten kerhoon kuuluva jokapaikan höylä.

No comments:

Post a Comment