Tuesday, December 24, 2013

Mistä Sinulla noita kaikkia ideoita syntyy?

Lähes loputon ideoitten virta, vai onko sittenkään?


Saan kuulla varsin usein lausahduksen: "Mistä sää saat noi kaikki sun ideas?" ja vastaus on pähkinänkuoressaan: "Mun päästä". Pakko kyllä myöntää, että välillä itseäkin hirvittää ideatulva ja olen jo yli kymmenen vuotta päivitellyt sitä kuinka en millään ehdi koko elämäni työstämään kaikkia hyviä ideoita pölhöistä puhumattakaan. Ehkä pitäisikin kasata jokin ideapankki missä diilaisin ideoitani eteenpäin tai edes tehdä jokin synopsiskansio mistä sitten perikunta voisi diilailla parhaimmat päältä ja väsätä raakileiksi jääneet kirjakässärit yms. loppuun. Siinä onkin sitten hommaa sille piruparalle, joka ottaa jobin tehtäväkseen.


Ideoita kirjoihin, sarjakuviin, piiseihin voi aktiivisesti kehittää pohtimalla ja brain stormaamalla eli en todellakaan vain istu himassa ja odotta Suuren Suurta inspiraatiota. En toki pahastu, jos jonkinlainen inspiraatio pulpahtaa itsestään ja tekstiä alkaa oikein tulvia mieleen, mutta asioita todellakin voi tehdä ihan vain tekemälläkin ja olemalla itse aktiivinen ideoiden kehittelijä.

Ideoita syntyy lenkkeillessä, elokuvia katsoessa, ihmisten kanssa keskustellessa, kirjoja lukiessa, bussilla/junalla/laivalla kulkiessa, pyöräillessä, ihan vain istuessa torilla. Tärkeintä on, että pitää mielen avoinna ajatusten tulla ja syntyä.

Mutta on minullakin kausia, että on vaikea puristaa yhtäkään sanaa ruudulle tai paperille. Ideoita kyllä piisaa ja niitä välillä tulee suurina tulvina, mutta ideoitten työstäminen eteenpäin vaatii usein projektiin sitoutumista, aikaa, pohtimista ja suunnittelua. Inspiraation hetkistä ja ideoitten päähän pulpahtelusta on hyötyä, mutta loppu on kuitenkin raakaa työtä. Ja joittenkin ideoitten työstäminen voi ottaa vuosia tai jopa vuosikymmenniä. Jotkin kykenee työstämään suhteellisen nopeasti, mutta sekin vaatii sen että kirjoittaa, kirjoittaa, jatkokehittelee, hioo ja aina vain kirjoittaa.

Toki myös joskus kehittelen yhdessä joitain ideoita, juonikuvioita tai milloin mitäkin ja minulle on myös tärkeää testata eri ideoitaan ihmisten kanssa, jotka koen luotettaviksi ja rehellisiksi. Ja luovuudelle on myös tärkeää se, että antaa itsensä välillä ihan vain olla ajattelematta mitään liittyen luoviin kirjoittamisprojekteihin. Kukaan ei jaksa koko ajan brainstormata ja kirjoittaa, joskus täytyy myös ottaa rennosti, nukkua hyvin, katsoa elokuvia ja ihan vaan levätä.

Hyvää lepoa ja toimivia ideoita kaikille toivottaen,

Krisse Chrissie Heart Sydän.


No comments:

Post a Comment