Saturday, January 25, 2014

Hunter S. Thompson on päräyttävä kirjoittaja lyhyessä mitassakin

Päihdehuuruisen journalisti-kirjailija-elämäntapaelostelijan kirjanen sekoittaa pollaa mukavan päräyttävästi


Edellisessä blogitekstissäni esittelin Verikoirakustantamon julkaisijana ja arvioin lyhyesti pari heidän julkaisuaan. Tällä kertaa otan käsittelyyn Sammakon erään pienikokoisen  mutta varmasti monelle mieluisan ja merkityksellisen julkaisun, joka sisältää kolme novellia Hunter S. Thompsonilta.

Kuva julkaisijan sivuilta
Hunter S. Thompson oli (nimenomaan oli, sillä jäbä eli vuosina 1937–2005 maapallolla ja muissa sfääreissä) toimittaja, joka kirjoitti mm. Rolling Stonen, New York Timesin ja Playboyn kansien sisään sellaista settiä, että heikompaa varmaan hirvitti lukea ja varmaan välillä julkaistakin. Kirjoittajana Thompson oli siis hyvin luovalla ja uusia uria etsineellä tyylillään journalismin uudistaja ja tod. näk. gonzo-journalismin tunnetuin ja varmasti kehutuin ja kohutuin edustaja. Tyyppi on siis alakulttuurimeiningin ja roskakirjallisuuden (+roska/gonzo/jne -journalismin) diggaajan aarreaitta, jos diggaa lukea tekstiä missä kirjoittaja sumeilematta hyödyntää tekstissään päihdesikailukokemuksiaan ja tekee sen tyylillä. Jos tyylistä tai tyylikkyydestä voi gonzo-roskakirjoittajan kohdalla puhua, ja miksipä ei voisi, sillä tyyli se on likainen, rosoinen, rujo ja skandaalinkatkuinen tyylikin, eiks jeh!? ;-) 8-) :-)

Jäbän elämästä on tehty sellainenkin elokuva kuin Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa eli voi sanoa tyypin vaikuttaneen ja innoittaneen teksteillään, elämällään ja elämäntavallaan aika laajalti. Laajemmin kuin ehkä ensi-istumalta tulisi mieleen. Ja koska huumeet, sekoilu, gonzoilu, tajunnanvirtateksti, häpeilemättömyys jne. ovat enemmän kuin roska- ja saastakirjallisuuden perustan tukevaakin tukevampia kiviä, ajattelin esitellä edes lyhyesti yhden teoksen, joka on helposti luki- ja keskittymishäiriöisenkin luettavissa vaikka paikallisbussissa istuessaan. Itse asiassa, jos lukee todellakin paikallisbussissa, erittäin hyvä ja tunnelmaan sopiva oikean ilmapiirin omaava ympäristö on suurella todennäköisyydellä Tampereen Hervannan ympäristöä luuhaava bussi numero 30. Olette suositteluni lukeneet ja mahdolliset seuraukset kannatte itse eli omavalla vastuulla, kuten tällaisen kirjallisuuden lukeminen ylipäätään ;-)

Sammakon (ei kuka tai mikä tahansa sammakko, vaan Kustannusosakeyhtiö Sammakko) vuonna 2010  kulttikirjailijastatuksen omaavalta Hunter S. Thompsonilta julkimoima Screwjack ja kaksi muuta novellia on mielenkiintoinen ja ennen kaikkea päihdehuuruinen novellikokoelma. Kirjalla ei kauheasti ole mittaa, sillä se on pienempi kuin a5 (olisikohan b5?) ja sivujakin on vain 47, mutta silti kovien kansien sisälle on mahdutettu johdanto ja kolme novellia.

Kansikuva julkaisijan kotisivuilta

Kolme novellia muodostavat yhdessä alati kiihtyvän draaman kaaren ja jokaisessa tarinassa on kyllä ensimmäisestä sanasta viimeiseen asti vauhtia, sekopäisyyttä, päihtymystä, into- ja kiihkomieltä, ja vaaran tunnetta. Lopputulos on siis eräänlainen kirjallinen vastine pirin tai liian energiajuoman päräyttelylle. Jos on lukenut Thompsonia ennen, ei tässä teoksessa ole mitään uutta ja mullistavaa (vaikka totaalisen hyvää settiä tämä siis onkin, mutta niinhän Thompsonilla usein oli), mutta uutena tuttavuutena uskon teoksen olevan erittäin helppo ja hyvä tapa tutustua kulttikirjailijan tyyliin ja tuotantoon.

Ekassa novellissa ollaan ensimmäisen meskaliinikokeilun ja kokemuksen maailmoissa ja meno on sen mukaista, varsin outoa, hämärää ja surrealistista siis. Tokassa novellissa tapahtuu lyhyessä ajassa yllättävän paljon ja meno on ylläri pylläri väkivaltaista ja päihdehuuruista. Kolmannessa novellissa on silkkaa sekopäisyyttä, kieroutuneisuutta ja ehtaa perversiota.

Jos tällaisesta tykkää, on Sammakon julkimoima Screwjack jne mitä mainioin kirja, jonka saa halvalla, kirjastoistakin lukee, jota on kiva jämerien kansiensa vuoksi pitää kädessä ja jonka juttujen äärellä kiihtyy, viihtyy, hämmästyy, hämmentyy, innostuu, ja vaikka mitä. Kannattaa lukea, jos mielenkiintoa ja kanttia vaan löytyy 8-)

Hyviä luku- ja kokemushetkiä toivottaen,
Krisse Chrissie Heart Sydän


No comments:

Post a Comment